Sziasztok!
Ebben a bejegyzésben sokak kedvence, a mac n’ cheese avagy sajtos makaróni lesz a téma. Nyugi-nyugi, receptet is hozok, méghozzá kettőt is, de előbb beszéljünk egy kicsit arról, hogy miért is jó, ha próbálunk nyitottabbak lenni, és kipróbálni a növényi alapú táplálkozást. Sok ember úgy gondolja, hogy ezáltal le kell mondania, bizonyos ételekről és ízekről, amik pedig természetesen fontosak nekünk, pontosan ezért fontos próbákat tenni, hogy megláthassuk, hogy NEM kell semmiről lemondanunk. A mai világunkban már számtalan recept és növényi alternatíva van a legtöbb termékre, amit vegyes táplálkozásban fogyasztunk, ezt igazolják a mostani receptek is, amelyekben vagy a vegán sajt vagy a zöldségek lesznek a szósz alapjai. Mindenre van megoldás :)
Na de nézzünk néhány okot, miért érdemes kipróbálnod:
- a növényeknek magas a rost, vitamin és antioxidáns tartalmuk, ami elengedhetetlen a szervezet megfelelő működéséhez
- a növények teljes értékű ételek önmagukban, tehát nem tartalmaznak hozzáadott zsiradékot és cukrot, ezek kerülése pedig segít megelőzni a cukorbetegséget, szív és emésztőrendszeri panaszokat
- a növényi életmód elősegíti a súlyvesztést és megtartást, hiszen ugyan annyi kalóriaértékű zöldség fizikailag több helyet tesz ki a gyomorban, mint az állati eredetű táplálékok. (Ettől függetlenül, ha tömeg növelés a célod, az is megvalósítható)
Kezdésnek legyen elég ennyi és jöjjenek is a várva várt receptek
A „hagyományos”
Az első recept a hagyományos verzión alapszik, előnye, hogy gyorsan elkészíthető, egyszerű, nem igényel sok hozzávalót és persze finom is, bár ez szerintem a másikra is igaz.
Hozzávalók:
- 200 gr makaróni tészta
- 150 gr növényi cheddar sajt
- 50 gr növényi vaj / margarin
- 200 ml növényi tej
- 2 EK liszt
- só és bors ízlés szerint
Elkészítés: Tegyük fel a tésztát a főni. Közben elkészítjük a szószt; a vajat megolvasztjuk egy nagy serpenyőben, rászórjuk a lisztet, közepes lángon kis ideig hagyjuk, hogy megpiruljon, majd hozzáadjuk a tejet, amivel egyenletes állagúra keverjük ezután ízesítjük végül pedig hozzáadjuk a sajtot. Ha ez kész, a tésztát hozzá öntjük a szószhoz, és jól összeforgatjuk és kész is volnának.
Tippek:
- a tej szoba-hőmérsékletű legyen
- az elkeveréshez lehetőleg fakanalat használjunk, nehogy felsértsük a serpenyőt
- ne ijedjünk meg, ha a szósz először összerándul, idővel elfog keveredni szépen
- figyeljünk, hogy kis lángon dolgozzunk, ugyanis könnyen leég a szósz
A Zöldséges
Előnye, hogy a zöldségek miatt több rostot és vitamint tartalmaz, illetve kevesebb a telített zsírsav tartalma és laktatóbb meg persze ez a verzió is nagyon finom.
Hozzávalók:
- 250 gr makaróni tészta
- 2 kis sárgarépa
- 2 fej vöröshagyma
- 1 közepes burgonya
- 100 gr kesudió
- fűszerek: só, bors, kurkuma, pirospaprika
Elkészítés: A legtöbb esetben főzés előtt a kesudiót be kell áztatni, ez most sem lesz másképp, kezdésként a kesudiót 30-60 percre langyos vízbe áztassuk be. Közben tegyük fel a tésztát főni. A zöldségeket pucoljuk meg, kockázzuk fel, főzzük meg őket is sós vízben. Amíg fő a tészta a többi hozzávalónkat (fűszereket is!) turmixoljuk egy szép egynemű szósszá. Ha készen vagyunk jól forgassuk össze a tésztát a szósszal és kész is volnánk.
Tippek:
- főzheted ugyanabban a vízben a zöldség után a tésztát, az ízeket is jobban átveszi
- tehetsz a tetejére sörélesztő pelyhet, amitől még „sajtosabb” íze lesz
- a turmixunk, ha nem túl nagy teljesítményű, legyünk türelmesek, hogy ne maradjon darabos a szósz
- ha nem akarjunk a kesudióra várni, öntsük forró vizet rá, így elég kb. 10 perc neki
Remélem tetszettet nektek ez a poszt és kipróbáljátok a recepteket, jó főzést és szép napot nektek!