Hoztam egy receptet, ami számomra ez egyértelműen a karácsonyi kedvenc, de úgy gondolom az év bármelyik szakaszában megállja a helyét. Én nagyon szeretem a linzer tésztát, ezért nem bánom, hogy ki kell várni a hosszadalmasnak tűnő pihentetési időt és szaggatást, de ha az ember valami gyorsabbra vágyik lehet nem ez a megfelelő recept. Egyébként én akkor szoktam ilyen jellegű süteményeket készíteni, ha főzök is közben, ezért nem kell „kivárni” a pihentetési időket, mert úgyis éppen elvagyok foglalva mással.
Íme a recept:
A töltelékhez
- 150 gr. alma lereszelve
- 400 gr. bogyós gyümölcs
- 100 gr. aszalt gyümölcs
- 100 gr. dió összetörve
- 100 gr. barna cukor
- 0,5 tk fahéj
- 1 narancs facsart leve + héja
A tésztához
- 250 gr. kókuszzsír
- 400 gr. liszt
- 25 gr. porcukor - 3-5 kanál hideg víz
- 30 ml. növényi tej a kenéshez
A töltelék hozzávalóival kapcsolatban megjegyezném, hogy a gyümölcsöket nem szükséges lecsöpögtetni, a sütés közben el fog párologni a magas folyadéktartalom. Ha téli időszakban készítetek, akkor lehet a töltelékbe egy kk. mézeskalács fűszerkeveréket rakni, nagyon jó ízt ad neki.
A tészta hozzávalóval kapcsolatban arra érdemes figyelni, hogy a kókuszzsír hideg legyen az összedolgozáskor, illetve előfordulhat, hogy a tészta még 2-3 tk. vizet igényel, ez esetben figyeljetek rá, hogy az is jó hideg legyen.
A töltelék elkészítéséhez összekeverjük a hozzávalókat és sütőbe tesszük 40 percre fóliával letakarva, majd további 5 percet sütjük fólia nélkül. A tészta elkészítéséhez tegyük robotgépbe a lisztet és a kókuszzsírt, majd dolgozzuk morzsás állagúra, ezután adjuk hozzá a porcukrot és a vizet. Formáljuk kézzel gömb alakúra és tegyük a hűtőbe pihenni minimum 35 percre. A pihentetés után nyújtsuk és szaggassuk kedvünk szerinti alakúra a tésztát, majd tegyük vissza a hűtőbe újabb 35 percre. Közben melegítsük elő a sütőt 170 fokra, pihentetés után kenjük meg a tésztát töltelékkel, a tetejét kenjük meg növényi tejjel és süssük 30 percig.