A bevásárlás tulajdonképpen az étrendünk alapja, ezért fontos időt szakítani arra, hogy kicsit jobban szemügyre vegyük ezt a témát.
A nagy bevásárlásról mindenkinek más jut eszébe, van, aki kedveli, van, aki a háta közepére se kívánja, van, akit a kedvenc falatok motiválnak és van olyan is, aki lépésről lépésre megtervezi. Szerintem ebben is meg kell találni azt a módszert, ami számunkra a legjárhatóbb út.
Én alapvetően arra törekszem egy bevásárlás alkalmával, hogy az adott heti étrendhez meglegyen minden szükséges elem. Ez általában nagyrészt friss zöldségek és gyümölcsök, illetve gabonák és hüvelyesek beszerzését jelenti nálam. Ezenkívül, ami szinte mindig kerül a kosárba, az a növényi tej, tofu, paradicsom konzerv és valamilyen savanyúság vagy fermentált zöldség. Szoktam néha én is nassolni valókat vásárolni, de igyekszem elkerülni, hiszen többnyire ezek feldolgozott élelmiszerek. Általában akkor veszek valamilyen finomságot, ha újdonság és még nem találkoztam vele, szeretek új ízeket kipróbálni.
A lényeg, hogy a kosarunk tartalmának legalább 80%-a NE feldolgozott (vagy csak nagyon minimális feldolgozott) élelmiszer legyen. Ha zöldség és gyümölcsökről van szó, akkor fontos, hogy minél több színt válasszunk, ugyanis a színek a különböző antioxidánsokat jelzik. Ha konzerveket, tejeket és hasonlókat veszünk, nézzük meg a címkén, hogy tartalmaz-e fölöslegesen hozzáadott adalékanyagokat vagy cukrot, esetleg édesítőt.
Nagyon fontos, hogy csak annyi élelmiszert vegyünk meg, amennyire tényleg szükségünk van és amit el is fogyasztunk. A túl fogyasztás se a szervezetünknek, se az alakunknak nem tesz jót, a pazarlás pedig jelentős probléma a mai világunkban, hiszen az élelmiszerek megtermelése sok energiát igényel.
Nálam a friss hozzávalók beszerzésével indul a vásárlás, mindig megnézem mi a kínálat az alapján tudok választani, és gyorsan fejben megtervezni a menüt, utána pedig megvásárolni a többi hozzávalót. Nekem így esik jól, nem szeretem előre kitalálni a receptet, mert ha éppen padlizsán curryt készítenék és egy darab padlizsán sincs, akkor hoppon maradok. Plusz így van lehetőség a frissebb áruból választani. Persze nem arról van szó, hogy mindenből a legszebb kell, sokszor veszek például leértékelt gyümölcsöt, mert a reggeli turmixba nem számít a külalakja, sőt, ha kicsit édesebb az az ízének is jót tesz.
Azonban bármilyen termék megvásárlása előtt, figyelembe veszem a saját elveimet, és az alapján döntök, hogy mi kerülhet be a kosárba;
- Amikor csak lehetőség adódik rá vászonszatyorba pakolok, például zöldségeket és gyümölcsöket, pék árukat, de már a nagyobb boltokban a gabonákhoz és magvakhoz is hozzá lehet jutni csomagolás mentesen
- Nem szoktam olyan csomagolású terméket venni, ami egyszer használatos és nem gyűjthető szelektíven, vagy nem komposztálható
- Ha nagyobb boltban vásárlok, igyekszem mindig a hazait keresni
- Törekszem arra, hogy mindig szezonális élelmiszereket fogyasszak, érdemes utána nézni, mi mikor terem, hiszen a zöldségek és gyümölcsök minőségét nagyban befolyásolja a szezon.
- Ha van rá lehetőség kistermelőktől vásárolok, piacra járok.
Győrben és környékén is vannak már jó lehetőségek. Szoktam a Tarcsay piacra járni, de lehet látogatni az ETO piacot, a Virág Piacot vagy a Vásárcsarnokot is, hogy pár említést tegyek. Májustól pedig ismét tartanak piacot a Dunakapu téren is. Érdemes még követni a Szigetközi szatyor oldalát is, különböző helyszíneken szoktak nagyon jó termelői vásárokat tartani.
Ui.: Igen, sok időt tudok címke olvasással tölteni :)
Remélem hasznos volt számotokra ez a poszt, ha kérdésetek vagy véleményetek van írjátok meg kommentben.
Mindenkinek szép napot kívánok!