A makrotápanyagokról röviden
2021. május 16. írta: v.keat

A makrotápanyagokról röviden

+ hogyan figyeljünk a megfelelő bevitelre, például egy reggeli zabkásában

Ha elkezdünk kicsit komolyabban foglalkozni a táplálkozásunkkal, először sok olyan kifejezéssel találkozhatunk, amelyek ismeretlenek, vagy még bonyolultnak, esetleg furcsának hangzanak. Pedig higgyétek el, nem azok!  Az első kifejezések között fog szerepelni a makrotápanyag szó is, hiszen fontos megérteni és tudni, hogy mit takar ez a szócska, nagyon nagy segítségünkre lehet. Na akkor nézzük is;

Makrotápanyagoknak azokat az elemeket nevezzük, amelyek segítik a testet az alapvető funkciók fenntartásában, mint a növekedés, fejlődés, gyógyulás stb. Három nagy csoportja, a zsírok, szénhidrátok és fehérjék.

A legtöbb ételben mindegyik makronutriens megtalálható valamilyen mennyiségben, de mindegyik csoportnak megvan a maga feladata, ezért megfelelő bevitelükre érdemes odafigyelni.

A fehérjék segítenek a szövetek és sejtek termelésében és regenerálásában, az immunrendszer funkcionálásában és a hormonok előállításában. Egy egészséges étrendben a fehérjék a napi étkezésünk 20-30%-át kell, hogy kitegyék.

A szénhidrátok a szervezet elsődleges energiaforrásai, szervezetünk váz anyagának alkotói, így a naponta elfogyasztott ételek 45-65%-át kell kitenniük.  Fontos, hogy fogyókúra esetén se vonjuk meg drasztikusan a bevitt szénhidrát mennyiségét, hiszen az hamarosan a kimerültséghez vezet, és arra ösztönzi szervezetünket, hogy raktározzon, így a fogyás sem fog megvalósulni.

Bár a zsír szó hallatán elsőre negatív dologra gondolunk, azonban egy kiegyensúlyozott étrendnek nagyon fontos része a megfelelő minőségű és mennyiségű zsírfogyasztás. A zsírok támogatják az agyi funkciók működését, védik belső szerveinket, és segítenek a vitaminok felszívódásában. A napi étkezések 15-25%-át kell, hogy kitegyék.

 makrotapanyag.png

 

 A következő kép alapján, pedig szeretném megmutatni, hogy én miként állítok össze egy étkezést -jelen esetben egy reggelit- úgy, hogy figyelek a makro összetételre. A képen egy zabkását láthattok, amihez lenmagot adtam, vízzel elkevertem, majd banánt, mogyoróvajat és kókusz chipset tettem a tetejére.

reggeli_makrok.jpg

  • a zab és a banán kiváló szénhidrát forrás
  • a lenmag és a mogyoróvaj jó zsír és fehérje forrás
  • a kókusz chips szintén remek zsír forrás
  • a borsó protein pedig szuper fehérje forrás

Most, hogy beazonosítottuk, hogy melyik hozzávaló milyen kategóriába tartozik, már csak a mértékekre kell odafigyelni. Érdemes szem előtt tartani, hogy az arányok ne boruljanak fel. A kalóriák tekintetében pedig figyeljünk arra, hogy a fehérje és szénhidrát grammja 4 kcal, viszont a zsíré 9 kcal, ezért a zsír mennyiségét ne vigyük túlzásba. Ez a zabkása, ami számomra egy tipikus reggeli, a következőképpen oszlik meg a számok tekintetében:

  • 40 gramm zab
  • 10 gramm lenmag
  • 1 közepes banán
  • 5 gramm mogyoróvaj
  • 5 gramm kókusz chips
  • 10 gramm borsó protein

        Makrotápanyag elosztás és kalória tekintetében, a következőképpen alakulnak a számok:

  • 422 kcal
  • 21,4 gramm fehérje
  • 14,8 gramm zsír
  • 49,3 gramm szénhidrát

reggeli_makro_dia_1.png

Fontosnak tartom megjegyezni, hogy ez az én értékeimhez összeállított étkezés. Nem ajánlom, és nem is lehet mindenkinek ugyanolyan étkezést folytatni. Az én értékeim alatt azt értem, hogy tudom, mennyi a napi kalória szükségletem a testi adottságaim és fizikai aktivitásom alapján, ezen kívül pedig tudom azt is, hogy hány étkezésbe és hogyan szeretném elosztani ezeket a számokat. Lehet első ránézésre soknak, vagy éppen kevésnek tűnt az adag valakinek, de remélem így érthető, hogy miért ennyi az annyi. :) Egy étrend megtervezésénél ezek nagyon fontos tényezők, ezért sem működnek a „sablon” diéták, hiszen mindenkinek eltérő a szükséglete.

Remélem hasznos volt számotokra ez a poszt, ha kérdésetek vagy véleményetek van írjátok meg kommentben.

Mindenkinek szép napot kívánok!

A bejegyzés trackback címe:

https://tudatoseletforma.blog.hu/api/trackback/id/tr9616561700

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása