Sziasztok!
Ma egy kissé elhanyagolt, ám nagyon egészséges zöldségre szeretném felhívni a figyelmeteket, amit felhasználva hoztam is egy elsőre furcsának tűnő, de higgyétek el, finom receptet.
Ez a zöldség amellett, hogy tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, könnyen beszerezhető, szinte egész évben elérhető és még jó áron is kapható.
Nem véletlen nevezik superfood-nak, hiszen a szervezetre nézve:
- az alfa-liponsav tartalma miatt segíthet a vércukorszint csökkentésében
- a nitrátok miatt keringés javító, amitől alacsonyabb a vérnyomás
- folsav tartalma miatt csökkenti a szívbetegségek kialakulásának kockázatát
- magas rost tartalma révén segíti az emésztést és a gyomor egészségének megőrzését
- emellett magas magnézium, foszfor, A és C-vitamin tartalma segítenek a szervezet normál működésének fenntartásában.
Létezik sárga és fehér verziója is, mi többnyire a vörössel szoktunk találkozni, ami bizony könnyen nyomot hagy a felületeken. Bár nyersen a leghatékonyabb, általában savanyúság ként szoktuk fogyasztani, de így is megőrzi számos jó tulajdonságát.
Van már tippetek, hogy melyik lehet ez a zöldség?
Hát persze, hogy a cékla!
Én mostanában sok házilag préselt gyümölcs és zöldség levet iszom, ezeknek a húsát pedig sosem dobom ki, általában sütemény alapanyagként szoktam felhasználni őket. Ez elsőre bizarrnak tűnhet, de hát nem véletlen lett olyan népszerű a répatorta is. A lényeg, hogy ne essetek túlzásba a mennyiséget illetően, de érdemes odafigyelni sütemények esetén, ha nem tesztek bele elegendőt az adott zöldségből vagy gyümölcsből az az állagán is változtathat, hiszen nem csak az íze miatt kerül bele!
Most pedig jöjjön az ígért recept:
Hozzávalók:
- 1 csésze cékla püré
- ¼ csésze olaj
- ½ bögre cukor, vagy más édesítő
- ½ bögre kakaó por
- ½ csomag sütőpor
- ½ bögre (növényi) tej
- másfél bögre liszt
- 2 db növényi tojás (lásd az elkészítésnél)
- ízlés szerint mehet bele étcsoki, vagy valamilyen aszalvány
Elkészítés
A sütőt előmelegítjük 180 fokra légkeverésen és előkészítünk 12 db muffin formát. Első lépésként elkészítjük a növényi tojást, amihez én most lenmagot használtam, de készülhet chia magból is. Nincs más dolgunk, mint 14 gramm őrölt lenmagot összekeverni 75 gramm vízzel, és hagyni 5 percre, hogy összeálljon. Ha kész, hozzákeverjük a céklapürét, az olajat, a cukrot és a sütőport, majd átkeverjük. Ezután hozzáadjuk a tejet, átkeverjük, végül pedig a kakaót, csoki darabokat és a lisztet keverjük bele, majd még egyszer jól átkeverjük a tésztát. A tészta kész, nincs más dolgunk, mint a formákba adagolni, és 20 perc alatt készre sütni.
Jó étvágyat hozzá!