Az antioxidánsokról röviden
2021. április 11. írta: v.keat

Az antioxidánsokról röviden

+ mediterrán rakottas recept

Sokat hallunk az antioxidánsokról, hogy fontosok, azt pedig még többször, hogy együk sokszor és sokféle zöldséget, de hogy ez miért is jó és mi köze van a kettőnek egymáshoz? Erről lesz szó az alábbi posztban, a végén pedig egy receptet is találtok.

Nos akkor nézzük, mi is az antioxidáns; Egy olyan vegyület, ami lehet mesterségesen előállított, vagy természetes is, tehát egy részüket előállíthatja bármilyen élő szervezet, így az emberi test is, másik részük pedig a növényekben és zöldségeben található meg természetes módon. Legismertebbek a vitaminok, ásványi anyagok és enzimek, de további vegyület csoportok is ide sorolhatók.

Miért fontosok nekünk; Azért, mert a fogyasztásuk, jelentősen támogatja a szervezetet, hiszen segítik a szabadgyökök megszüntetését, amik a molekulák károsítását válthatják ki. A szervezetben kialakuló szabadgyökök kezelése az enzim rendszer dolga. Ezen rendszer működésének segítése érdekében fontos a sok vitamin és ásványi anyag bevitele.

A növények szerepe; A zöldségek és gyümölcsök felépítését, ízét, illatát és színét is befolyásolják az ún. flavionodok, melyek az antioxidánsok egy jelentős csoportja. A gyümölcsök, akár 5-10 különböző flavonoidot is tartalmazhatnak, különösen a héjuk, hiszen azokat közvetlen fény éri, ami stimuláló hatással van rájuk. A flavonoidok tartalmát több tényezői is befolyásolja, például, hogy egy növény melyik részét fogyasztjuk, mennyire érett, hogyan fogyasztjuk pl. sütve vagy nyersen

Ezért mondják, hogy fogyasszunk minél többet és változatosabban gyümölcsöket és zöldségeket, mint ahogy a korábbiak is bizonyítják, jelentős hatással vannak a szerevetre sok szempontból, és fontos az egészségünk megőrzésének szempontjából, hiszen a szabadgyökök sok betegség kialakulásában közre játszanak.

Most pedig jöjjön az ígért recept :)

Szerintem ez is egy egyszerű de nagyszerű recept, lássuk;

Hozzávalók:

  • 2 db piros kaliforniai paprika
  • 500 gr koktélparadicsom
  • 100 gr fekete olívabogyó
  • 2 szár csemegehagyma
  • 2 db padlizsán
  • 200 gr növényi feta „sajt”
  • 1 ek. olívaolaj
  • 400 gr penne tészta
  • só, bors ízlés szerint

A folyamat egyszerű, vágjunk fel minden zöldséget és szórjuk egy tepsibe, locsoljuk meg olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk, forgassuk össze, majd tegyük a közepébe a „sajtot” és mehet a sütőbe 180 fok légkeverésen 30-40 percre. Közben főzzük meg a választott tésztát. Ha megsültek a zöldségek, vegyük ki és keverjük össze a megfőtt tésztánkkal, és kész is vagyunk.

Tippek

  • lehet tészta helyett mással is tálalni pl. rizzsel, bulgurral vagy quinoával
  • használhatunk más mediterrán fűszereket pl bazsalikomot, oregánót vagy kakukkfüvet
  • a növényi sajt elhagyható, de krémesebb tőle a végeredmény
  • ha van még időnk, összeforgatás után visszatehetjük az ételt 10-15 percre a sütőbe, hogy összesüljön a választott köret a zöldségekkel, így jobban átveszi az ízeket

 

rakottas2.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tudatoseletforma.blog.hu/api/trackback/id/tr3516498038

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása