Ezt a két állapotot gyakran összekeverjük, mert az okozott tünetek hasonlók, azonban a két kór lefolyása és eredménye egészen különböző.
Mi a különbség?
Az alapvető eltérés, hogy étel intolerancia esetén a tünetek nem egyből, hanem órákkal vagy akár napokkal később jelentkeznek, hiszen az adott tápláléknak meg kell tennie egy hosszú utat a belekig, és a probléma csak ilyenkor jelentkezik. Azonban az allergia esetén a szervezet reakciója egyből, akár másodperceken belül tapasztalható, ugyanis az allergiás reakció gyors, a szervezet azonnal reagál és megjelennek a panaszok.
Míg az intolerancia az emésztőrendszer működési zavara, az allergia egy immunreakció, tehát az egész testre hat.
Intolerancia esetén az adott ételből elfogyasztott kisebb mennyiség nem feltétlenül okoz problémát, azonban allergiás reakció esetén kis mennyiség is veszélyes lehet.
A tünetek elég sokfélék, ezért nehéz azonosítani, hogy intoleranciáról vagy allergiáról van-e szó, de túlnyomó többségen az intoleranciára inkább a has tájéki panaszok jellemzők, pl.: puffadás, súlyingadozás, hányinger, míg az allergiára bőrön jelentkező tünetek és légzőszervi problémák utalnak.
Az ételallergiát az immunrendszer gyors reagálás miatt könnyebb azonosítani, az étel intolerancia a különböző tünetek miatt sokszor rejtve marad. Én magam is hosszú évekig éltem így, kezdtem megszokni és már normálisnak tartani az állandó hasfájásokat, rosszulléteket és levertséget. Ritka, hogy erre gyanakodjon az ember, különösen, hogy milyen keveset tudunk az említett „betegségről”.
Ha úgy gondolod, hogy neked is ilyen jellegű problémád lehet, vagy csak szeretnél kicsit tudatosabban odafigyelni a táplálkozásra, akkor az első lépés, hogy elkezdd másként szemlélni az ételeket, figyelj a tápanyag összetételükre, és nagyobb hangsúlyt fektess az összetevők megértésére. Először nehéznek tűnhet, de idővel minden átalakulhat a fejünkben, és már nem lemondásnak fogjuk megélni, hogy kerülni kell bizonyos alapanyagokat.