Úgy gondolom, hogy nem kell senkinek bemutatni a következő mondatokat:
- „nem tudom mit egyek”
- „unalmas az étrendem”
- „megkóstolnék inkább valami újdonságot”
- „múltkor is azt ettük”
Ismerős neked is a helyzet? Sebaj, hiszen az ételeket nagyon könnyű feldobni, nem is kell más, csak néhány fűszer vagy jó minőségű szósz! Velem is előfordult már, hogy azt hittem, hogy unok egy bizonyos ételt, vagy éppen egy étel csoportot, aztán rájöttem, hogy ez nem igaz. A hasonló ízvilágot untam. Ugyanis, bár javítsatok ki ha tévedek, arra lettem figyelmes, hogy nem vagyunk túl bátrak, ha az ízesítésről van szó. Bevallom őszintén, én nagyon ritkán szoktam receptből főzni, általában azt teszek az adott ételbe, ami éppen szimpatikus. Ennek ellenére mégis van egy-két bevált ízkombináció, amit bátran ajánlanék, hogy próbáljatok ki.
Azt is sokszor elfelejtjük, hogy sokszor nem az adott ételnek van íze, hanem az ízesítéstől lesz finom. Például a húsok vagy az natúr tofu nem lenne túlzottan ínycsiklandó pácolás vagy fűszerezés nélkül.
Persze érdemes megjegyezni, hogy különösen, ha a szószokról van szó, érdemes jól átolvasni a termékek címkéjét, hiszen sok eseteben ezekbe is kerülhetnek ízfokozók, színezékek, tartósítószerek vagy egyéb adalékanyagok. A legjobb arra törekedni, hogy minél kevesebb összetevőből álljon, és lehetőség szerint azok is valamennyire természetesek legyenek, de legalább olyan kategóriába essenek, amiről hallottunk már.
Én szeretek új ízekkel kísérletezni, ezért sok fűszer megtalálható a kis kamrámban, többek között mindig van itthon; oregánó, bazsalikom, kakukkfű, rozmaring, curry, kurkuma, gyömbér, chili pehely, babérlevél, mustármag, kapor, kömény, majoránna, tárkony, fahéj, szerecsendió, citromhéj, narancshéj,kardamom és vanília.
Akkor nézzük is meg néhány izgalmasabb fűszer kombinációt:
- koriander + lime + fokhagyma
- curry + gyömbér + kurkuma
- jalapeno paprika + lime
- gyömbér + citrom + chili pelyhek
Szószok tekintetében már nem ekkor a választék, kevés olyan szósz van, amit megbízhatónak vagy érdemesnek találok, de mindig szokott lenni itthon szójaszósz, és balzsamecet na meg persze, bár ez szigorúan nem ide tartozik, de jó öntetek alapja lehet, a mogyoróvaj.
Most pedig jöjjön néhány ötlet házi szószókhoz:
- mogyoróvaj + gyömbér + fokhagyma + lime + olaj/víz
- eper/málna + balzsamecet + só-bors + olaj/víz
- mustár + citromlé + agavé szirup + só-bors + olaj/víz
- avokádó + koriander + gyömbér + citrom + só-bors + víz/növényi tej
Remélem hasznos volt számotokra ez a poszt. Ha kérdésetek vagy véleményetek van írjátok meg kommentben.
Mindenkinek szép napot kívánok!