Sziasztok!
Ma egy csokis torta receptet hoztam, ami természetesen csak növényi alapú összetevőkből készült.
Ez lehet az ideális vasárnapi sütemény recept, hiszen az elkészítés nem vesz sok időt igénybe és nem is nehéz, viszont érdemes türelmesnek lenni, és megvárni, hogy a piskóta lapok teljesen kihűljenek, csak ekkor töltsük meg a krémmel, különben fennáll az esélye, hogy szétfolyik. Maga a piskóta és a krém elkészítése egyszerű, a dekorációval pedig mindenki annyi időt töltsön el, amennyit szeretne, különben nem biztos, hogy jó élmény lesz az elkészítés.
Recept
Érdemes a krém elkészítésével kezdeni, hogy össze tudjon állni, amíg a piskótát elkészítjük.
A krém hozzávalói:
- 100 gramm csicserilé (csicseriborsó konzerv leve)
- 110 gramm étcsokoládé
- 10 gramm cukor
Az elkészítése egyszerű, először a csokoládét kell megolvasztani, fontos, hogy vízgőz felett olvasszuk, különben hamar odaég. Eközben a csicserilevet fel kell verni konyhai robotgéppel, olyan állagúra, mint a felvert tojásfehérje, tehát kemény habbá, ami lefelé fordítva sem folyik ki. Ha ez is kész van, óvatos mozdulatokkal keverjük bele a csokoládét, majd a cukrot és tegyük félre egy kicsit pihenni.
Piskóta hozzávalói:
- 250 gramm liszt (a mennyiség fele lehet teljes kiőrlésű is)
- 50 gramm kókuszzsír vagy olaj
- 240 gramm növényi tej
- 90 gramm cukor
- 1 csomag sütőpor
- késhegynyi szódabikarbóna
- 1,5 evőkanál almaecet vagy friss citromlé
- 20 gramm kakaó por
A tészta elkészítése is egyszerű, a száraz és folyékony összetevőket összekeverjük külön két tálban, majd a szárazhoz hozzákeverjük a folyékony összevalókat. Addig keverjük, amíg homogén folyós masszát nem kapunk. Ha ezzel megvagyunk, tegyük a folyékony tészta 1/3-át egy külön tálba, és adjuk hozzá a kakaóport, majd keverjük jól el. Végül öntsük az eredeti tésztát a formába, és csurgassuk bele a kakaós tésztát, majd egy vajazó kés segítségével egyengessük el tetszés szerint.
Ha elkészültünk a krémmel és a piskótával is, várjuk meg amíg kihűl a piskóta, majd nincs más dolgunk, mint felvágni, és beletölteni a krémet. Ezt megcsinálhatjuk simán egy kés segítségével, viszont, ha félünk, hogy szétesne a piskóta, akkor szúrjunk a négy oldalába négy darab fogpiszkálót, és ezek mentén vágjuk szét, egy cérna, vagy fogselyem segítségével.
Remélem elnyerte a tetszéseteket a recept és kipróbáljátok, higgyétek el, érdemes.
Kellemes sütögetést és jó étvágyat kívánok!