Egészséges Hedonizmus
2020. április 07. írta: v.keat

Egészséges Hedonizmus

+ banán palacsinta recept

 

Sziasztok!

Ebben a posztban a táplálkozás megfelelő mértékeire szeretném felhívni a figyelmeteket, mert úgy látom, hogy sokan azt gondolják, hogy a súly problémák az ételek minőségéből és nem mennyiségéből erednek.

A minőség választása mindig a saját felelősségünk, a táplálkozásban pedig különösen fontos szerepe van, hiszen mi dönthetjük el, hogy milyen üzemanyagot biztosítunk a szervezetünk számára.

Na, de mit is értek azalatt, hogy a mennyiségből és nem a minőségből erednek? Hát azt, hogy nem attól leszünk túlsúlyosak, hogyha néha napján megesszük a fehér kenyeret vagy a péksüteményt, hanem attól, ha ebből rendszert csinálunk. A mai népszerű diéták mind gyors fogyást ígérnek, rendszeresen a szénhidrát száműzésével, és drasztikus megvonásokkal. Ezek persze csak ideig- óráig tartósak, hiszen amint visszatérünk a korábbi étrendünkhöz a kilók röpülnek is vissza. Ezért lenne fontos, hogy az életmódunkon próbáljunk változtatni és az alapvető étkezési szokásainkon. Ha teljes értékű tápanyagokat kezdünk el fogyasztani hamar észrevesszük, hogy a mennyiség nem olyan fontos, hiszen jól fogunk lakni, és még a közérzetünk is jobb lesz.

Szeretem azt a kifejezést használni az ételekre, hogy a test üzemanyaga, hiszen így jobban belegondolunk, hogy milyen funkcionalitása van a táplálkozásnak, a nem elhanyagolható élvezeti érték mellett. A táplálkozás szó is nagyon beszédes, kár, hogy kevésbé használjuk, hiszen arra utal, hogy az étkezések elsődleges szerepe a szervezetünk ellátása az életben maradáshoz szükséges tápanyagokkal.

Persze, tudom, megenni a kedvenc pizzánkat, vagy süteményünket nagyon jó élmény lehet, és nem is kell lemondani róla! Azonban azért cserébe, hogy alkalmanként megehessük, érdemes a többi étkezésünk alkalmával odafigyelni arra, hogy mit fogyasztunk és határokat szabni. Ha a hét folyamán odafigyeltük arra, hogy megfelelő mennyiségben és minőségben tápláljuk a szervezetünket, akkor nem a vasárnapi ebéd utáni szelet süteménytől fogunk elhízni.  

Hoztam egy receptet is, ami remekünk szemlélteti, hogy lehet egészségesen, lemondások nélkül is finomakat enni. Nekem az egyik kedvencem, ha édességet kívánok ugyanolyan élmény megenni ezt a palacsintát, mint egy bolti fánkot, viszont a szervezetem hálásabb, hiszen nincsen benne hozzá adott cukor, finomított élelmiszerek, ízfokozók és egyéb adalékanyagok, ráadásul csupa tápláló alapanyagból készül.

Banán palacsinta recept:

  • 1 bögre zabpehely
  • ¾ bögre növényi tej
  • 1 darab (érett) banán
  • ¼ teáskanál szódabikarbóna / sütőpor
  • 1 lenmag „tojás” (lásd az elkészítésnél)

Ha valaki édesebben szereti az tehet hozzá valamilyen édesítőszert, viszont ha érett banánnal csináljuk szerintem nem szükséges.

Elkészítés

Először a lenmag tojást készítjük el, amihez nincs más dolgunk, mint 7 gramm őrölt lenmagot elkeverni 35 gramm vízzel, majd hagyjuk pár percet összeállni. Ezalatt villával szétnyomkodjuk egy tálba a banánt, hozzákeverjük a zabpelyhet és a szódabikarbónát, majd a növényi tejet és végül hozzáadjuk a lenmagtojást és jól átkeverjük. Pár percet hagyjuk pihenni, és már lehet is sütni.

Jó étvágyat hozzá!

 

bananos_zabpalacsinta2.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://tudatoseletforma.blog.hu/api/trackback/id/tr4115597490

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

marha2 2020.04.07. 20:09:54

Sokan értik félre a fogyókúrát és azt hiszik, ha letolnak egy x hétig tartó akármilyen kúrát, meg sportolnak mellé, akkor jobb lesz. Mások meg azt hiszik, hogy a szénhidrát a sátán találmánya és meg kell szabadulni tőle.
Volt egy nagyon emlékezetes pillanata az életemnek, amikor egy ünnep alkalmával összeült a család és a fogyókúrákra terelődött a szó. Nálunk mindenki kövér, engem kivéve és sosem értették, miért. Azt hitték, jó a genetikám, örököltem egy távoli rokontól, meg hasonló ezoterikusságba hajló dolgok. Mikor azt találtam mondani, hogy mindegy mit eszel, csak az számít, mennyit viszel be belőle a szervezetedbe, akkor rámförmedtek, hogy xy ismerős is nem evett két hétig, lefogyott öt kilót, majd visszahízott nyolcat. Én meg csak némán ültem, és azt mondtam magamban: "ki mondta, hogy abba lehet hagyni a mértékletességet?".
Az emberek csak az orruk hegyéig látnak. Remélem, az enyém jó hosszú :D

v.keat 2020.04.09. 14:20:50

@marha2: Igen, sajnos sokan így állnak hozzá, pedig a diéta szó csak egy fajta étrendre utal, mostanra viszont már mindenkinek egy mumus szó, mert az önsanyargatással tették egyenlővé. Hasonló a helyzet tényleg a szénhidráttal is, szerintem kicsit beteges, hogy az emberek benéznek a pékségbe és már bűntudatuk van.. pont ezek miatt alakulnak ki a rossz étkezési szokások. Sajnos a társadalom nagy része leragadt a gyors fogyásnál, tényleg nem veszik alapul a mérsékletességet, engem is kérdeztek már így meg, és sosem hiszik el, hogy életmód kérdése, nem valamilyen szuper csoda diétáé. Pedig lehetne ezt az egészet tök egyszerűen és kellemesen is csinálni. De azért egyre többen kezdik felfedezni a sanyargatás mentességet, szerintem a mindenmentességnek azt is tartalmaznia kell! :D Azért örülök, hogy van ellen példa is, szuper, hogy írtál!
süti beállítások módosítása